HTML

Tempfli József

Friss topikok

  • wape: Tisztelt Uram Véletlenül találtam ide. Nagyon rokonszenves az aktivizmusa, sok sikert kívánok. S... (2014.06.02. 11:02) Radnóti 2014
  • cskocsis: Csak támogatni tudom a kerítés bontást! A Szabolcs utcával kapcsolatban pedig márciusban az Önkor... (2014.05.12. 22:09) Három a magyar kerítés
  • hogymikvannak: Az az igazság, hogy nem csak a szigeten kellene a szemetet eltakarítani.... Kíváncsi leszek a jövő... (2013.04.26. 00:09) Föld Napja avagy szocialista szombat a Népszigeten

Címkék

Elszállt a nyár...

2013.09.24. 20:47 Kazángépész

Elszállt a nyár, hol van ma már? Itt az ideje, hogy számba vegyük a nyáron történteket. Természetesen a XIII. kerület politikai történéseire gondolok.

Még a nyár elején fogadta el a képviselő testület a XIII. kerület hosszú távú fejlesztési stratégiáját. A tervezet két alkalommal is nyilvánosságot kapott, először a kerület honlapján, később pedig a Hírnök különkiadásaként. A polgárok lehetőséget kaptak arra, hogy kifejtsék a véleményüket a stratégiával kapcsolatban. Én ezt mind a két alkalommal megtettem, egyszer levelet írtam a kerületi főépítész úrnak, másodszor pedig – a szavazás előtt – a képviselő testület tagjainak.

Az egész Stratégiai Terv átlátására nem igen volt lehetőségem – túlontúl hosszú volt, és a kerület számos részét nem is ismerem nagyon mélyrehatóan.

A téma egy kis részéhez szóltam hozzá, a jelenleg üresen álló Szabolcs utcai kórházra és a környékére vonatkozó elképzelésekhez.

Szokták mondani, hogy nő a halott szakálla. Itt is ez történt. A valamikori Haynal Imre Egészségtudományi és Orvostovábbképző Egyetem üres falai közé egyetemet képzeltek el, ahova bevonásra kerülne a szomszédos honvédségi ingatlan is, a maga hat vagy hét, nagy raktárcsarnokával. Párizsi mintára RER megálló épülne a Dózsa György útnál. A Szabolcs utcai régi házak és a közeli volt honvédlakótelep paneljei olcsó bérű diákszállásokká alakulnának. Tudásközpont, innovációs center, angyalföldi Quartier Latin.

Ezen nagyívű tervek ellen határozottan tiltakoztam. Mindenekelőtt azért, mert Magyarországon jelenleg nemhogy az egyetemek számának növelése, hanem éppen ellenkezőleg, a csökkentése van napirenden. A meglevő egyetemek pedig foggal-körömmel ragaszkodnak a diákállományukhoz, azaz nincsenek felesleges diáktömegek, akik csak arra várnak, hogy nyíljon már egy új egyetem.

Végül – és talán az én hozzászólásom hatására is – a nagyvonalú elképzelés nem került be az elfogadott Stratégiai Tervbe. Jelenleg annyi van, hogy a szóban forgó terület intézményi hasznosításra van kijelölve – ami nagyjából el is fogadható. Nem épül itt lakópark, sem pedig pláza vagy akár termelő üzem, de a meglevő épületekben, illetve esetleges újakban lehet irodákat, egészségügyi, oktatási, stb. intézményeket kialakítani.

Az még egy kicsit vicces, hogy a bezárt kórház főkapuja és a rendőrség közötti terület a Stratégiai Tervben Egyetem tér néven szerepel, de ez legyen a legnagyobb bajunk.

***

A XIII. kerületi önkormányzat korábban két önkormányzati szövetség tagja is volt. Benn volt – és van – a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségében – TÖOSZ – és ettől a szervezettől kapta a kerület a Köllner Ferenc díjat is. Ez a szervezet sok mindenben egyetért a XIII. kerületi önkormányzattal – de van egy kifejezetten nagy baja, nem tagjai a többi budapesti kerületi önkormányzatok.

A másik önkormányzati szövetség, amelyben benne volt a kerület, a Budapesti Önkormányzati Szövetség, a BÖSZ. A Margitsziget hovatartozásáról folyó vitában a kerület kérte a BÖSZ támogatását, de a szövetség nem támogatta, ezért a kerület kilépett a szervezetből.

Én a magam részéről ezt nagyon nem helyeslem. Két okból. Az egyik ok az, hogy a BÖSZ-ben a kerület magához hasonlóak társaságában volt, és a kerületnek így volt módja összevetni az elképzeléseit a többi kerülettel. Tóth József polgármester úr a 2010-es országgyűlési választáson jelölti minőségben támogatta az új Budapest-törvény létrehozását. Kivel lehet megbeszélni a Budapest-törvény tervezetét, ha nem a polgármester kollégákkal, a többi budapesti kerülettel?

A másik ok, amiért a kilépést nem helyeslem, az a türelem hiánya. Elhangzott, hogy a BÖSZ, illetve a BÖSZ-ben ülő polgármesterek nem a kerületi lakosságaikat képviselik felfelé, hanem a FIDESZ politikáját lefelé. Egyszerre polgármesterek és egyszerre FIDESZ országos tisztségviselők, a FIDESZ színeiben politizáló országgyűlési képviselők.

Tóth József úrra hasonlót lehet elmondani, hiszen a polgármestersége mellett az MSZP országgyűlési képviselője is.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy 2014-ben, azaz bő egy év múlva megváltoznak az összeférhetetlenségi szabályok, és polgármester nem lehet országgyűlési képviselő és fordítva. Nem valószínű tehát, hogy a BÖSZ a továbbiakban a parlamenti csaták folytatásának lesz a helyszíne, jó eséllyel előtérbe kerül a szakmai munka, az önkormányzatiság elvének képviselete, a kerületek és Budapest viszonya, stb. Csupa olyan dolog, amelynek helye éppen a szocialisták által kezdeményezett Budapest-törvényben van.

Visszamegy-e jövőre a kerület a BÖSZ-be, vagy nem, lesz-e részese a Budapest-törvény előkészítésének, az új alkuk megkötésének?

***

Sajátos színfoltja volt a nyárnak a margitszigeti népszavazás. Az Országgyűlés úgy döntött, hogy a Margitszigetet a kerület joghatálya alól átkerül a főváros közvetlen irányítása alá. A Margitsziget állandó lakossága véleményének megkérdezésére a kerület népszavazást írt ki és rendezett augusztus 25-én. Ennek a népszavazásnak a legnagyobb szépséghibája a szavazók létszáma volt. A területen 3 állandó lakos él, ebből kettő el is ment szavazni. Bár a százalékos részvételi arány rendkívül magas volt, 66 %, de nagyon sokan voltunk, akik elszomorodtunk, mert úgy éreztük: az egész dolog visszaélés a népszavazás intézményével. Azt gondolom, hogy a kerületi képviselő testületnek tudomásul kellett volna venni a parlament döntését. Hiszen demokráciában, politikai váltógazdaságban élünk, miért ne jöhetne létre a későbbiekben egy más többségű parlament, miért ne lehetne ezt a törvényt megváltoztatni.

***

A nyár történései közzé tartozik a a vizes világbajnokság, illetve az azon történt döntés, melynek értelmében a 2021. évi világbajnokságot Magyarország rendezi. A kandidáló csapat tagja volt sok más közjogi méltóság – Orbán Viktor miniszterelnök úr, Tarlós István főpolgármester úr, Simicska István államtitkár úr – társaságában Tóth József polgármester úr is. A jelenlegi elképzelések szerint a versenyt Budapesten és a Balatonnál rendezik, Budapesten három helyszín van, a Komjádi uszoda, a margitszigeti Hajós Alfréd uszoda és a megépítendő uszodakomplexum a Dagály területén.

A Dagállyal kapcsolatban polgármester úr nyilatkozott a kerületi tv-ben. Mint mondta, büszke arra, hogy a kerületben világverseny lesz, de az uszoda felépítésén túl meg kell oldani három dolgot: az árvízvédelmet, a Népfürdő utca tömegközlekedését és a Dagály-fürdő és a Forgács utcai metrómegálló között a Turbina utca rendbetételét és a Dagály-sétány kiépítését.

Időközben Kósa Lajos úr, Debrecen polgármestere lett a világbajnokságot szervező bizottság elnöke, és én nem igazán lennék meglepve, ha a harmadik helyszín a Dagály helyett Debrecen lenne. Hogy mást ne mondjak, Rísztov Éva Debrecenben úszik.

A magánemberi érzéseim felemásak. Jómagam Debrecenben jártam középiskolába, az ország keleti feléből származom. Nem csak Angyalföldnek jönne jól egy kis állami pénzeső, hanem az ottaniaknak is.

Majd meglátjuk.

***

Szomorú eseménye volt a nyárnak Horn Gyula miniszterelnök úr halála. Az állami temetést követően a kerületben domborműves emléktáblát avattak számára annak a háznak a falán, amelyben lakott. Az emléktáblát a kerület állíttatta, a miniszterelnök úr a kerület díszpolgára volt.

A Demokratikus Koalíció javaslatot tett arra vonatkozóan, hogy Budapesten közterületet nevezzenek el róla. Tarlós főpolgármester úr azonban úgy nyilatkozott, hogy ő nem fog a fővárosi közgyűlés elé terjeszteni semmilyen javaslatot Horn Gyula emlékének fenntartásával kapcsolatban.

Személy szerint úgy gondolom, hogy a miniszterelnök úr megérdemelné, hogy az Újpesti rakpartot róla nevezzék el, hiszen ott lakott. Az emléktáblánál azonban szerintem több járna neki, hiszen csak a XIII. kerületben több, mint 150 emléktábla van.

Ha nem lehet közterület, akkor legyen közintézmény. Augusztusban javaslatot tettem arra vonatkozóan, hogy az egyik XIII. kerületi, jelenleg név nélküli közintézményt nevezzék el Horn Gyuláról. Ez ideig választ még nem kaptam, kíváncsian várom.

***

Végül egy bejelentés. Szeptember első napjaiban kialakításra kerültek az általam oly régóta forszírozott mozgássérült parkoló helyek. Többek között lett egy a József Attila Színház előtt, egy-egy két kerületi öregek napközije előtt, kettő a Gidófalvy 1/B előtt és egy a Díjbeszedő irodája mellett.

Angyalföld egy kicsit élhetőbb és emberibb lett. Köszönet érte mindenkinek, aki a munkájával hozzájárult.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tempflijozsef.blog.hu/api/trackback/id/tr335532172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása