HTML

Tempfli József

Friss topikok

  • wape: Tisztelt Uram Véletlenül találtam ide. Nagyon rokonszenves az aktivizmusa, sok sikert kívánok. S... (2014.06.02. 11:02) Radnóti 2014
  • cskocsis: Csak támogatni tudom a kerítés bontást! A Szabolcs utcával kapcsolatban pedig márciusban az Önkor... (2014.05.12. 22:09) Három a magyar kerítés
  • hogymikvannak: Az az igazság, hogy nem csak a szigeten kellene a szemetet eltakarítani.... Kíváncsi leszek a jövő... (2013.04.26. 00:09) Föld Napja avagy szocialista szombat a Népszigeten

Címkék

Más lesz a képviselő

2013.12.12. 11:44 Kazángépész

November 10-én az MSZP-Együtt-PM pártszövetség nyilvánosságra hozta az országgyűlési képviselő jelöltjeinek listáját. A korábbi 19-es és 20-as választókörzetekből alakult Budapest 7-es választókörzet jelöltje Hiszékeny Dezső úr, a XIII. kerület alpolgármestere.  A korábbi országgyűlési képviselők, Szanyi Tibor úr és Tóth József úr nem indulnak. Ez azt jelenti, hogy a XIII. kerületben más lesz az országgyűlési képviselő.

Szanyi úr a 19. választókerület képviselőjeként 4, Tóth József úr a 20-as választókerület képviselőjeként 5 ciklust töltött el a Parlamentben. Hiszékeny úr az ő nyomukban halad, és ezért érdemes elővenni a 2010-es választási ígéreteket, és megnézni, mi valósult belőlük meg, és mi nem.

Szanyi Tibor úr a képviselői programjában a következőket írta:

„Gyakorlati célom, hogy a távfűtési mellett egyéb rezsiszámláink is mérséklődjenek, s tartósan igaz maradjon kerületünk jelszava: jó itt élni.”

A rezsicsökkentés a jelenlegi kormánynak is az egyik kiemelt politikai célja, és ebben úgy látszik, Szanyi úr és a mai kormányoldal egymásra talált. Hiszékeny úrnak itt nincs más dolga, mint támogatni a kormányt.

Tóth József úr parlamenti programja az alábbiakat tartalmazta:

a megújuló és energiatakarékos fűtési rendszerek kialakítását a lakóközösségekben.

a Budapest törvény megalkotását.

az internet közműként való elismerését.

az útfelújításhoz rendelkezésre álló pályázati keret biztosítását.

Volt még néhány, a XIII. kerületre vonatkozó elképzelése is, a játszóterekről, a szelektív hulladékgyűjtésről, a nyugdíjasok megajándékozásáról és a térfigyelő kamerákról.

A 2010-es választást megelőzően a kerületben kimagasló esemény volt a Hun utca 1-15. társasház geotermikus fűtésének beindítása. Ez az MSZP Budapesti választási programjába is belekerült, emígyen:  „ Lássuk az eredményeket: Az egész Magyarországon egyedülálló módon, a XIII. kerületben elkezdődött a régi típusú panelházak geotermikus energiával – hőszívattyú segítségével történő fűtése. Így a kerület lakói olcsóbban, és a környezetet nem terhelő módon fűthetik otthonaikat.”

Az épület átadása komoly politikai esemény volt az MSZP életében,  ide látogattak az MSZ akkori miniszterelnök jelöltje, Mesterházi Attila ús és a és főpolgármester jelöltje, Horváth Csaba úr is.          http://www.budapest13.hu/hirek/20100318/a-geotermikus-energia-reven-40-szazalekkal-csokkent-a-futesi-koltseg-a-hun-utcaban

Sajnos Tóth úr programja a geotermikus fűtés helyi elterjesztésére egyáltalán nem teljesült. Sem új lakóházak nem kapcsolódtak be ebbe a fűtési módba, sem pedig – és ez még rosszabb – a Tóth József polgármester úr által vezetett kerület közintézményei sem. A közintézményekben jelentős felújításokat hajtottak végre – éppen Hiszékeny alpolgármester úr szakmai kordinálása mellett – de egyetlen egy esetben sem történt meg gázfűtés kiváltása, sőt még arra is volt példa, hogy az egyik közintézmény levált a távfűtésről, és gázkazánt építettek be.

A korábbi képviselői programban fajsúlyosan szerepelt a Budapest törvény támogatása. Az MSZP ellenzékbe került, és sem a párt, sem pedig a polgármester úr nem terjesztett be egy Budapest törvény javaslatot. Pedig lett volna miről, hiszen az elmúlt évebn megváltozott Budapest közigazgatási szerkezete, és a Margitsziget elkerült a XIII. kerülettől. Azóta már a Városliget helyzetének megváltozása is szóba került, tehát Budapest, illetve a Budapest törvény ügye nem lefutott. Hiszékeny úrra sok feladat várhat még ebben a küzdelemben. 

Csata lesz az is, hogy egyáltalán legyen-e törvény, vagy a Budapestre vonatkozó tartalmak más törvényekben, például az önkormányzatokról szóló törvényekben jelenjenek meg. Tudtommal a jelenlegi kormánypártok ebben az irányban gondolkoznak, míg az MSZP Budapest törvényről beszél.

Budapest kapcsán – a közigazgatási strukturán túl – a másik nagy sarkalatos kérdés a forrásmegosztás. A XIII. kerület – a többivel együtt – abban érdekelt, hogy a befolyó pénzek mind nagyobb hányada jusson a kerületeknek, míg a főváros az ellenkezőjében. Ezzel szemben áll a feladatmegosztás, mind kevesebb kötelező feladat a kerületeknél, és több a fővárosnál. Érdekes lesz tudni, Hiszékeny úr hova teszi le a voksát. Mint ahogy az is érdekes lesz, hogy Budapest ügyben hogyan fog együttműködni a FIDESZ-es honatyákkal, a jelen ciklusban a XIII. kerület éppen kilépett a Budapesti Önkormányzati Szövetségből.

http://mandiner.hu/cikk/20130312_uj_budapest_torvenyt_akar_az_mszp

A szocialista kormányzat idején Baja Ferenc miniszter úrnak volt egy előterjesztése az internet közműként való elismeréséről. Ennek nyilvánvaló motiválója az volt, hogy a kisjövedelmű emberek is ingyen használhassák az internetet, és ez a kommunikációs mód a társadalomban a lehető legszélesebb körben terjedjen el. 

A terv  legalább ezer milliárd forintba került volna, és nem utolsó sorban kiváltotta a területen működő szolgáltatók ellenállását. Nem is valósult meg.  Érdekes kérdés, hogy vajon Hiszékeny úr fenntartja-e elődje ezirányú elképzeléseit? És egyáltalán mi köze mindennek a XIII. kerületi választópolgárok közvetlen érdekeihez, miért az egyéni képviselői programban szerepelt ez az ügy?

http://www.mfor.hu/cikkek/100_milliardbol_kozmu_lehet_az_internet_szolgaltatas.html

Tóth polgármester úr negyedik képviselői ígérete az útfelújításokhoz kapcsolódott.  Ez valóban fontos,  - személyesen is érdekelt vagyok benne, a párom munkahelye egy útépítő cég.  Az azonban kétségtelen, hogy az önkormányzatok eladósodása éppen a nagyarányú közmű és azon belül az útépítések miatt következett be. Amikor a kormány átvette az önkormányzatok adósságát, akkor az útépítések is drasztikusan csökkentek. Érdeklődéssel várom, hogy Hiszékeny úr ezen területen fog-e mondani valamit.

§§§

A többi párt is megnevezte a képviselő jelöltjeit. Hiszékeny úrral szemben a baloldalon egy igen markáns egyéniség fog indulni. Nem kizárt, hogy a két baloldali szereplő úgy megosztja egymás között a korábbi baloldali szavazókat, hogy a kormánypárt jelöltje - szintén régi ismert helyi közszereplő, - fog bejutni a Parlamentbe.

A képviselő biztosan más lesz. 

A világ változik.

 A XIII. kerület is. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tempflijozsef.blog.hu/api/trackback/id/tr715687305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása