HTML

Tempfli József

Friss topikok

  • wape: Tisztelt Uram Véletlenül találtam ide. Nagyon rokonszenves az aktivizmusa, sok sikert kívánok. S... (2014.06.02. 11:02) Radnóti 2014
  • cskocsis: Csak támogatni tudom a kerítés bontást! A Szabolcs utcával kapcsolatban pedig márciusban az Önkor... (2014.05.12. 22:09) Három a magyar kerítés
  • hogymikvannak: Az az igazság, hogy nem csak a szigeten kellene a szemetet eltakarítani.... Kíváncsi leszek a jövő... (2013.04.26. 00:09) Föld Napja avagy szocialista szombat a Népszigeten

Címkék

Változó Angyalföld

2012.07.06. 15:26 Kazángépész

Minden változik. A tapasztalatok szerint. Változik a kedvenc kerületem, Angyalföld is.

Jó három éve kezdtem intenzív levelezésbe a kerületi politikai élet akkori szereplőivel, és kezdtem el propagálni az én, külön bejáratú Változó Angyalföld programomat. 

A programnak öt eleme volt-van. Ezek a következők:

1. A kerületi fenntartású középiskolák visszaadása a Fővárosnak.

2. Alakuljon helyi közterület felügyelet.

3. A fizető parkolási övezetet a Váci út és a vasút között terjesszék ki a Róbert Károly körútig.

4. A kerület egészére terjesszék ki a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést.

5. Az önkormányzati tulajdonú középületekben térjenek át a geotermikus fűtésre.

Mára a program pontjai közül három teljesült.

A kerületi fenntartású középiskolák elkerültek az önkormányzattól, igaz, nem a Főváros fenntartásába kerültek, hanem a teljes iskolarendszer "államosítására" sor került.

Sok-sok más fővárosi kerület mintájára július 1-től a XIII. kerületben is megalakult a helyi közterület felügyelet, és még a 2011. évi utolsó képviselői testületi ülésen döntés született arról, hogy a fizető parkoló övezetet kiterjesztik.

Két dolog nem teljesült még.

Nincs a kerület egészére kiterjedő, házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, és az önkormányzati tulajdonú közintézmények fűtését nem alakították át geotermikus fűtésre.

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtéshez:

A belső kerületekben szinte mindenütt lehet látni a megszokott zöld kukák mellett kékeket és sárgákat is. Mint ismert, a zöldbe a vegyes szemetet, a kékbe a leválasztott papírt és a sárgába pedig a műanyagot, elsősorban a PET palackot gyűjtik. A szelektíven gyűjtött szemetet ingyen viszik el, a vegyes hulladék elszállításáért fizetni kell.

A házhoz menő hulladékgyűjtés programját a Főváros szervezi, a külön gyűjtött szemetet a Közterület Fenntartó kukás autói viszik el, és a helyi önkormányzat valamennyi összeggel beszáll a költségek térítésébe. A résztvevő kerületek 100-200 ház házhoz menő szelektív hulladékgyűjtését finanszírozzák, kivéve a hetedik kerületet, ahol az egész kerületre kiterjedően működik a rendszer.

Angyalföldön Újlipótvárosban is van nagyjából 100-200 társasházra kiterjedő szelektív hulladékgyűjtés, és van még 50 körüli számban hulladékgyűjtő sziget is. Több helyen látni azonban magáncégek színes kukáit is, így például néhány házban a Kassák és a Gidófalvy lakótelepen, és láttam a Váci úton is.

A közelmúltban a Főpolgármester úr bejelentette, hogy uniós pénzekből az egész fővárosban be fogják vezetni a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést. Ez természetesen azt jelenti, hogy a XIII. kerületet is lefedik, ám az sem mindegy, hogy mikor és hogyan.

A főváros nagy és lassan mozdul, és tapasztalatból azt is tudjuk, hogy szegény. A kerület jóval fürgébb lehet, és relatíve sokkal gazdagabb is.

Vajon ki van jobban elkötelezve a XIII. kerületi polgárok szelektív hulladékgyűjtése mellett? Ki hozza a Csángó lakótelepre a színes kukákat?

A polgármesterem? A főpolgármesterem?  Nagy kérdés.

A geotermikus fűtésről dióhéjban most csak annyit, hogy ellentétben minden más fűtési móddal, a levegőt nem szennyezi. A legutóbbi választások előtt a XIII. kerületi Hun utcában üzembe helyeztek egy egy geotermikus fűtési rendszert. Egy 256 lakásos panel társasház levált a távfűtésről, és áttért a geotermikus fűtésre.

A megvalósítás motorja a helyi politikai elit volt, a történetről rengeteget lehetett olvasni a sajtóban. A jelentős állami támogatást is felhasználó beruházást kész állapotában megtekintette maga az akkori miniszter elnök úr is, és követendő példának nevezte a távfűtés okozta gondok megoldására.

Azóta azonban nem történt semmi. Nincs új geotermikus fűtési rendszer üzembe helyezve. Ugyanakkor az önkormányzat maga is rendelkezik számos nagy, távfűtött, vagy gázzal fűtött ingatlannal, és automatikusan adódik a kérdés: ha a magánszférának állami támogatással olyan gazdaságos a geotermikus fűtés, akkor a helyi önkormányzat a köztulajdonú ingatlanok vonatkozásában ezt miért nem csinálja?   

           

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tempflijozsef.blog.hu/api/trackback/id/tr64632666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása