HTML

Tempfli József

Friss topikok

  • wape: Tisztelt Uram Véletlenül találtam ide. Nagyon rokonszenves az aktivizmusa, sok sikert kívánok. S... (2014.06.02. 11:02) Radnóti 2014
  • cskocsis: Csak támogatni tudom a kerítés bontást! A Szabolcs utcával kapcsolatban pedig márciusban az Önkor... (2014.05.12. 22:09) Három a magyar kerítés
  • hogymikvannak: Az az igazság, hogy nem csak a szigeten kellene a szemetet eltakarítani.... Kíváncsi leszek a jövő... (2013.04.26. 00:09) Föld Napja avagy szocialista szombat a Népszigeten

Címkék

Geotermikus fűtés az angyalföldi iskolákban

2013.03.17. 19:40 Kazángépész

A Változó Angyalföld program fontos eleme a kerületi közintézmények geotermikus energiával történő fűtése.

Közismert dolog az, hogy a távfűtés – bár környezetkímélő, de – a legdrágább fűtési mód. Sok lakóközösség gondolkozott  - gondolkozik azon, hogy a távfűtésről leváljon, és saját fűtési rendszert hozzon létre.

A leválásnak két iránya van. Az egyik a gázfűtés, a másik a geotermikus fűtés. A gázfűtésről nem akarok beszélni, mert meg nem újuló energiát használ fel, és égésterméket bocsát ki.

A geotermikus fűtés ennek épp az ellenkezője. megújuló energiát használ fel, és nem bocsát ki égésterméket.

A XIII. kerületben van egy társasház, a Hun utca 1-15, amely levált a távfűtésről, és geotermikus energiával oldja meg fűtési problémáját.

Ez a ház 2009. környékén a nagypolitika érdeklődésének középpontjába került. Polgármesterünk, dr. Tóth József parlamenti képviselőként – Szanyi Tibor úrral együtt – sokat lobbyzott annak érdekében, hogy kialakuljon a megfelelő jogi háttér. Ez a folyamat jól visszakereshető az Országgyűlés honlapján.

A kerületi szabályozórendszer átalakításában Erdős László képviselő úr – akkor a helyi képviselő és egyben a Kerületfejlesztési és Kerületüzemeltetési Bizottság akkori elnöke – játszott meghatározó szerepet.

A nevezett társasháznak sikerült jelentős pályázati pénzhez is jutni, mind a kerületi, mind pedig az országos pályázatokban, azon kivül az önkormányzat igen kedvező módon bocsátotta a ház részére az energia kitermeléséhez szükséges közterületet is.

Az elkészült fűtési rendszer mintegy szimbóluma lett a szocialista párt által vezetett modernizációnak. Követendő példaként szerepelt az MSZP fővárosi választási propagandájában, megtekintette Gyurcsány Ferenc és Mesterházy Attila is. Mint hivatkozási alap, a ház benne van a kerület klimastratégiájában, környezetvédelmi programjaiban.

A Hun utca 1-15 egy társasház, és mint ilyen, magántulajdon. Bár minden nagyon szép és minden nagyon jó és mindennel meg is vagyok elégedve, - mégis számomra nem igazán érthető, hogy ugyanez a XIII. kerületi önkormányzat miért nem a saját tulajdonában levő és általa üzemeltetett, közösségi tulajdonú és közösségi célú intézmények fűtési rendszerei átállításában jeleskedik.

Hiszen az önkormányzatnak  számos oktatási, egészségügyi, művelődési és igazgatási intézményei, szociális bérházai vannak, amelyek fűtését többnyire gázzal oldják meg. Miért nem merül fel a gondolat ezen fűtési rendszerek átalakítására?

A Klebersberg Kunó Intézményfenntartó Központ létrejötte, illetve az iskolák átadása egyedülálló lehetőséget teremtett a közintézmények geotermikus fűtésre való átállításához. A kerület az iskolákat átadta, de az üzemeltetési feladatok – és benne a fűtésszámlák – maradtak. És ez nagyon nem kevés összeg.

A kerület előtt az iskolák fűtésszámláinak csökkentése érdekében két út maradt. Az egyik – nyomást gyakorolni az intézményfenntartóra, hogy az oktatási feladatokat kevesebb épületben lássa el, és adjon vissza kiürített épületeket a kerületnek, a másik út pedig a fűtési rendszerek pályázati pénzek útján történő korszerűsítése, a megújuló energia használata.

Bízom abban, hogy a kerület ezt a második utat választja. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tempflijozsef.blog.hu/api/trackback/id/tr755139991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása